Kazivost zubů
Zubní kaz patří mezi nejčastější onemocnění. Hlavní příčinou zubního kazu je nedostatečná hygiena v kombinaci s nevhodnou stravou. Zubní kaz není dědičný. Zubnímu kazu lze předcházet. Jak na to?
Zubní kaz vzniká v důsledku dlouhodobého působení zubního plaku na zubní tkáň. Zubní plak se tvoří v průběhu celého dne. Jeho konzistence je měkká, lepivá a má nažloutlou barvu. Obsahuje velké množství bakterií, které jsou normální součástí ústní dutiny. Tyto bakterie se živí cukry přijímanými z potravy. Odpadním produktem bakterií jsou různé organické kyseliny, které naleptávají, narušují strukturu skloviny a snižují její tvrdost. Počátečním stádiem zubního kazu jsou bílé skvrny na zubech; jedná se o tzv. demineralizace, při kterých se ze zubních tkání uvolňují důležité minerální látky.
-
Jak lze předejít zubnímu kazu?
„Není zubní plak, nemůže vzniknout zubní kaz.“
Nejlepší, nejúčinnější ochranou před zubním kazem je pravidelné a důkladné čištění zubů. Není to tak jednoduché, jak to vypadá. Nejdůležitější je mít správný zubní kartáček, dobrou techniku čištění a nezapomínat na používání mezizubních pomůcek!
Správné pomůcky, návyky a techniky s Vámi individuálně probere dentální hygienistka. Dále může vznik zubního kazu částečně ovlivnit složení stravy. To znamená snížit množství cukrů, vynechat slazené nápoje a to vše v kombinaci s dokonalým čištěním zubů. Z chemického hlediska jsou v boji se zubním kazem částečně účinné fluoridové přípravky, ale jak je psané výše – bez pečlivé a důkladné hygieny to nepůjde!
Zpočátku, kdy je na povrchu viditelná „pouze“ bílá skvrna, je možné tyto počáteční kazy zastavit. Nejdůležitější je zlepšit svou techniku čištění, používat mezizubní kartáčky a jako doplněk použít vhodnou zubní pastu s vyšším obsahem fluoridů, popřípadě fluoridový gel. V případě, že tohle dodržíme, je pravděpodobné, že „bílá skvrna“ se „opraví“ a dojde k tzv. remineralizaci. To znamená, že minerální látky se ze slin dostanou zpět do skloviny a obnoví její pevnost.
Fluoridace pomocí fluoridových gelů je vhodná zejména u dětí se zvýšenou kazivostí. Tyto gely obsahují větší množství fluoridů a lépe se váží do skloviny. Je ovšem důležité, aby byly tyto gely doporučeny zubním lékařem nebo dentální hygienistkou, zda jsou vhodné právě pro ně. V opačném případě, a to při nadměrném příjmu fluoridů v období prořezávání stálých zubů, může vznikat tzv. fluoróza. Jedná se o postižení skloviny bílými skvrnami, nejedná se ovšem o počáteční kazy.
-
Jaké jsou vhodné a nevhodné potraviny a nápoje?
U pacientů, kteří mají zvýšenou kazivost zubů, doporučí udělat dentální hygienistka tzv. výživový protokol. Po 24 hodin si pacient zaznamenává vše, co snědl a vypil a při kontrolní návštěvě mu dentální hygienistka vypočítá výsledek, kolik hodin ze dne jsou jeho zuby pod vlivem cukrů a organických kyselin a doporučí mu vhodnější stravu.
Potraviny s vysokým obsahem cukru, př. sladkosti, chipsy, sušené ovoce nejsou pro zuby vhodné ve větším množství a častém požívání. Doporučuje se zvláště u dětí dát sladkost po hlavním jídle (snídaně, oběd) tak, aby nebyly jeho zuby vystaveny cukrům po celý den. Coca-cola a energetické nápoje ještě navíc obsahují kyselinu fosforečnou, která velmi negativně působí na sklovinu jak u dětí, tak u dospělých.
Mezi potraviny, které prospívají zubům i celkovému zdraví se řadí především mléko, mléčné výrobky. K pití se doporučuje pít čistá voda.
-
Jaká je nejlepší prevence před zubním kazem?
Největší vliv má správná hygiena. S tou Vám velmi ráda pomůže právě dentální hygienistka. Velkou roli hrají také pravidelné návštěvy u zubního lékaře. Zpočátku totiž zubní kaz nemusí bolet. „Bílá skvrna“ nebolí. Větší citlivost je právě cítit až když je zubní kaz hlouběji.
Zubní kaz není vidět. Na povrchu může být pouze malý defekt, ale uvnitř se může tvořit velké kazivé ložisko zasahující až ke dřeni. V tomto stadiu již zub bolí natolik, že obvykle vyhledáme zubního lékaře. Ve většině případů je to bohužel již pozdě. Zubní lékař musí odstranit zdroj infekce, zubní dřeň, a zub se stává „mrtvým.“